Skip to main content

Ernstige gevolgen door bedrijfsbranden

Ernstige gevolgen door bedrijfsbranden
Faillissement Tekst Merijn van Nuland

Brand is niet alleen een bedreiging voor lijf en leden. Ook het voortbestaan van een bedrijf kan erdoor in gevaar komen. Zo’n 65 procent van de branden in het midden- en kleinbedrijf (mkb) leidt binnen een jaar tot faillissement. Belangenverenigingen wijzen nu op de gevaren.

Het begon een jaar geleden in Zaltbommel met een aantal patrouillerende agenten die letterlijk onraad roken. Een smeulend brandje in een loods van milieucontainerbedrijf Van Rijnsbergen-Liebregts bleek de oorzaak. Een paar uur later stond de complete loods in lichterlaaie, en moesten negen brandweerkorpsen uit de wijde omtrek worden opgetrommeld om de vuurzee te bestrijden.

De brand legde het Bommelse bedrijf volledig in de as. En ook van de bedrijfsvoering was niets meer over: kort na de brand werd Van Rijnsbergen-Liebregts failliet verklaard. Zaltbommel bleef met een rekening van 400.000 euro zitten voor de brandbestrijding. Nog steeds probeert de gemeente de schade op het bedrijf te verhalen.

Zelfs verzekering helpt niet altijd
Het Gelderse milieucontainerbedrijf is maar een van de vele ondernemingen die jaarlijks een vroegtijdige dood sterven door brand. Zeker de helft van de bedrijven die met een grote brand te maken krijgen, komt deze klap niet meer te boven. Ook niet als het volledige schadebedrag door de verzekering wordt uitbetaald. Voor het MKB loopt dit percentage zelfs op tot 65 procent.

Het overgrote deel van de branden ontstaat door knulligheid of onwetendheid. In twintig procent van de gevallen gaat het echter om moedwillige brandstichting. Die branden vinden vaak plaats bij bedrijven met kwetsbare plekken, en zijn extra destructief omdat de brandstichter vroegtijdige ontdekking van de brand probeert te voorkomen. Mocht je als omwonende onraad vermoeden, geef dit dan door aan het bedrijf of via het alarmnummer 1-1-2. Verzekeringsmaatschappijen hoesten jaarlijks zo’n 400 miljoen euro op om alle schade door bedrijfsbranden te compenseren.

Checklist Brand moet faillissement voorkomen
Brancheorganisatie MKB-Nederland, maar ook werkgeversclub VNO-NCW en het Verbond van Verzekeraars proberen al jaren om het aantal bedrijfsbranden (en dus het schadebedrag) terug te dringen. In februari van dit jaar organiseerde MKB-Nederland nog een zogeheten kennisontbijt over het thema veiligheid. Ondernemers werden kosteloos bijgepraat over de belangrijkste veiligheidsrisico’s in het midden- en kleinbedrijf. Dat is niet alleen nuttig vanuit gezond eigenbelang: ondernemers zijn ook wettelijk verplicht om grondige maatregelen te treffen om onveilige of ongezonde omstandigheden op de werkvloer te voorkomen.

230607 072Ondernemers kunnen faillissement voorkomen door niet alleen het pand zelf te verzekeren, maar ook de inkomsten die de ondernemer misloopt door bedrijfsstilstand en de eventuele ontstane milieuschade. Om optimaal voorbereid te zijn, ontwikkelden MKB-Nederland, VNO-NCW en het Verbond van Verzekeraars de Checklist Brand. De checklist wijst de ondernemer op de belangrijkste oorzaken van, zodat hij of zij vroegtijdig maatregelen kan nemen. En mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan is de ondernemer in ieder geval financieel gedekt.

Bronnen:
www.checklistbrand.nl
http://www.skfiresafetygroup.com/blog/helft-bedrijven-failliet-na-brand/
http://www.mkbservicedesk.nl/9880/65-ondernemers-failliet-brand.htm
Gepubliceerd in Magazine EHBO.NL nr. 2 - 2015